Subscribe
Monday, April 30, 2012

Latvijas Republikas Satversmes sapulce

Posted by Jānis


1. maijā mēs svinam neko citu kā Latvijas Republikas Satversmes sapulces sasaukšanas dienu. Satversmes sapulce savu darbu sāka 1920.gada 1. maijā. Viens no tās galvenajiem mērķiem bija Satversmes izstrādāšana un kā mēs zinām pirms neilga laika - 15.februārī — Latvijas Republikas Satversmei apritēja deviņdesmit gadi. 1922. gada 15.februārī Latvijas Satversmes sapulce pieņēma Satversmi, kas ar pietiekami minimāliem pārveidojumiem vēl joprojām noteic Latvijas valsts vērtības, cilvēka un valsts savstarpējās attiecības, kā arī valsts pārvaldīšanas kārtību. Satversmes pieņemšana jaunajai valstij bija nozīmīgs sasniegums un valstiskuma nostiprināšanas simbols. Es redzu, kā reizēm mēs aizmirstam un nenovērtējam to visu, kas mums pieder. Mūsu valsts pamatlikums ir pamats neatkarīgai valstij, kam tādam, kas pat sapņos nav ļauts daudziem jo daudziem miljoniem pasaules iedzīvotāju. Veselām tautām, kā kurdiem, čečeniem, tibetiešiem un citiem atliek vien sapņot par ko tādu, kas ir mums. Mūsu pamatlikums –Satversme nav tikai dažas papīra lapas. Ne velti Latvijas Satversmes sapulces loceklis Jānis Pliekšāns Satversmes izstrādāšanas darbu tēlaini pielīdzināja jaunas Daugavas rakšanai[1]Bet, kas tad to gultni raka ? Tēlaini sakot tie bija mūsu Satversmes tēvi. Viņi veidoja un izstrādāja satversmi un tādēļ pavisam noteikti būtu vērts par to zināt vairāk un tālākajā tekstā tiks sniegta zīmīgākā, vispārējā informācija par pirmo tautas ievēlēto likumdevēju mūsu valstīt.

1920. gada 17.-18. aprīlī visā Latvijas teritorijā, izņemot tos apvidus, kurus bija okupējušas Igaunijas un Polijas armijas notika vēlēšanas, kā rezultātā tika ievēlēta Satversmes sapulce. [2] Satversmes sapulces vēlēšanās Latvijas teritoriju līdzīgi kā mūsdienās iedalīja 5 vēlēšanu apgabalos. Katrā no tiem tika noteikts ievēlamo deputātu skaits. Redzam attiecīgo mandātu, ko paredz vēlēšanu apgabali. Respektīvi Latgalē 39, Vidzemē 37, Kurzemē un Zemgalē 26, Rīgā 22. Kopā tie bija 150 mandāti.

Satversmes sapulces vēlēšanas izcēlās ar lielu balsotāju aktivitāti(1.attēls). Kopumā piedalījās ap 797 tūkstošiem un kopumā tie bija 84,88 % no balsstiesīgajiem.
 1. attēls Vēlētāju aktivitāte
 Reģionu griezumā visaktīvākā bija Zemgale ar 88% un mazāk aktīvāka Latgale, kur piedalījās 78%, kas manuprāt tā pat ir augsts rādītājs. Apriņķu griezumā aktīvākie bija Aizputes un Valmieras ar 91,4% un 90,2%. Mazāk aktīvākie Ludzas un Rēzeknes. 78, 76 %Pagastu līmenī aktīvākajos bija tuvu 100% kā Kalnciema(Dobeles aprinķis) 99,22 (662), niecīgākā kā Kreslavas pagastā(Daugavpils aprinķis) 53, 32 %, kas tomēr ir vairāk kā puses no balsstiesīgajiem[3].

Tātad, ko šā iedzīvotāju aktivitāte savēlēja var redzēt 2. Attēlā.
 2.attēls Ievēlētās partijas un to iegūtie mandāti.
Kopumā piedalījās 57. kandidātu saraksti, no kuriem tika ievēlēti 38 saraksti. Sarakstus veidoja 25. partijas, no tām vairākas startēja noteiktā reģionā, bet dažas kā sociāldemokrāti piedalījās visos vēlēšanu apgabalos.[4] Redzam ievēlētās partijas un to iegūtos mandātus. Uzvaru gūst sociāldemokrāti un tuvākie sekotāji ir zemnieku savienība ar latgales zemnieku partiju. Tas liecina, ka panākumus vieglāk gūst partijas, kuras ir labi organizētas, tām ir sava prese un vietējā organizācija.[5]
Arī attiecībā uz latviešu pārstāvošām partijām bija vērojama to dažādība, un lielais skaits, kas kā redzam veicināja politisko sadrumstalotību parlamentā, kas ar gadiem vien nostiprinājās, kad kā zinām 3. Saeimā startēja pat 141 vēlētāju saraksts[6] To veicināja arī procentu barjeras neesamība. Tomēr nedomāju, ka šis dažādais skaits būtu vērtējams viennozīmīgi slikti. Runājot par partijām, tad šā laika statistiķi tās mēdza dalīt izšķirot divas kategorijas, dalot tās pilsoniskajās un sociāldemokrātiskajās. Arī vairāki tā laika politiķi norādīja, ka pēc šā principa varēja saskatīt zināmu divpartiju modeļa veidošanos.
 3.attēls Satversmes sapulces vēlēšanu rezultāti vēlēšanu apgabalos.

     Turpinot šo domu varam redzēt, rezultātus pēc vēlēšanu apgabala(3.attēls). Redzams, ka Zemgalē un Kurzemē un Vidzemē izteikta cīņa noris starp sociāldemokrātiem un zemniekiem. Tomēr mazliet cita aina redzama Rīgā, kur zemnieki nav redzami starp trim vairāk balsu guvušajām partijām. Tomēr tas būtu arī mazliet maldīgi tā apgalvot. Jo kā redzam otro vietu ieguvuši bezpartejiskā pilsoņu grupa. Tā bija sava veida viltība kā zaļie zemnieki centās pievilināt balsis, jo partija kuras nosaukumā bija zemnieki tās būtu grūtāk iegūt. Tādēļ tika izveidots saraksts tajā iekļaujot sabiedrībā zināmus cilvēkus un uz tā rēķina iegūstot balsis. Sava veida lokomotīvju princips, ko pa daļai tagad esam izskauduši. Turpat Rīgā kā trešo vietu ieguvis vācu saraksts, kas pārstāvēja vācu minoritāti, kas vēlēšanās bijusi ļoti aktīva, balsot gāja vai arī palīdzēja tur nokļūt arī vairākiem slimniekiem. Tomēr kopumā minoritāšu pārstāvošās partijas bija vairākas un tās sašķēla iegūto pārstāvniecību. To pašu var teikt par latviešu partijām, kas bija pietiekami kuplā skaitā, tomēr kā minēju tāda lielākā cīņa norisa starp divām partijām un jāmin, ka zemnieku partija savas priekšvēlēšanu kampaņas laikā apzinājās to un tādēļ koncentrējās uz cīņu pret sociāldemokrātiem, nemēģinot konfliktēt ar citām partijām, pat meklēt kopēju sadarbību. Tā jau manis minētais Rīgas gadījums, sadarbība ar bezzemnieku partijām un protams ar Latgales zemnieku partiju, kur tā nelika savu kandidātu sarakstu , tā nemēģinot šķelt vēl vairāk šo reģionu.
4.attēls Satversmes sapulces vēlēšanu rezultāti pagastos.
Pievēršoties Latgalei ir jāmin, ka šeit situācija bija savādāka, kā citur. Uzskatamāk to novērot varētu 4.attēlā. Te iezīmēti pagasti pēc tajos vairākumu ieguvušās partijas. Te redzam galveno cīņu, starp sociāldemokrātiem un pilsoniskajām partijām. Redzam, ka Latgalē sociāldemokrātiem ir visniecīgākais pārsvars un te uzvaru gūst pilsoniskās partijas. Redzam šeit, ka Latgalē noteicošā loma bija pašu partijām, kā Latgales zemnieku partijai, Latgales kristīgo zemnieku partijai, sociāldemokrātiem paliekot aiz tām. Jāatzīmē, ka šī karte ir kā uzskates līdzeklis, bet tomēr precīzāk būtu iezīmēt pagastus pēc tā cik lielu vairākumu ir guvusi viena vai otra partija.

Nobeigumā var minēt to  ko ne visā literatūrā var atrast un tas ir pieminēšanas vērts. Pirmais pasaules karš un brīvības cīņas atstāja savu ietekmi. Iedzīvotāju skaits bija sarucis un mainījusies disproporcija starp dzimumiem. Arī vēlētāju vairākums bija sievietes. Partijām guva svarīgi iegūt sieviešu balsis, un tās izvērsa asu kritiku pret kādu, kurā saskatīja centienus tās atņemt. Jāmin, ka vēl pastāvēja aizspriedumi par sieviešu spēju domāt un spriest politiski, kas nevecināja sieviešu pārstāvniecību Satversmes sapulcē. Bez šā pie faktiem vēl vērts pieminēt to, ka lai arī sociāldemokrāti ieguva visvairāk vietu, tomēr kopumā vairākumu Satversmes sapulcē ieguva pilsonisko partiju pārstāvji. Minoritāšu pārstāvji Satversmes sapulcē ieguva 17 vietas. Pēc tautībām no 150 ievēlētajiem deputātiem 132 jeb 88% bija latvieši, 8 jeb 5,33% - ebreji, 6 jeb 4% - vācieši, 4 jeb 2,67% - krievi (no apvienotā poļu saraksta ievēlētais deputāts bija latvietis).57,2% no visiem Satversmes sapulces deputātiem bija augstākā izglītība, 25,4% - vidējā, bet 17,4% pamatizglītība.

1. maijā nezaimosim svinot okupantu ievestus svētkus kā darba svētkus, bet tikai un vienīgi Latvijas Republikas Satversmes sasaukšanas dienu. Tāpat atcerēsimies, ka pēc deviņu desmitgadu aizritēšanas Satversmes tēvu devums- mūsu valsts pamatlikums joprojām ir spēkā un ir ieņem vietu līdzās vienam karogam, vienai himnai, vienai valodai, stāvot sardzē par svētu zemi. Latviju, kuru sargāt ir mūsu gods.





[1] •Jānis Pleps. Latvijas Republikas pamatlikums, Mājas viesis 2012.gada 10.februāris;20-22.lpp
[2] Vēlēšanas nenotika Valmieras apriņķī (Ainažu pilsētē;Ainažu, Ipiķu un Mazsalacas pagastos) Valkas apriņķī ( Valkas pilsētā, Laicenes, Liellugažu, Lugažu, Omuļu, Pedeles, Valkas un Cores pagastos). Ilūkstes apriņķī vēlēšanās piedalījās tikai astoņi pagasti, bet desmit nepiedalījās.
[3] Latvijas Satversmes sapulces vēlēšanu rezultāti. Valsts statistiskā pārvalde, Rīgā 1920
[4] Latvijas Satversmes sapulces vēlēšanu rezultāti. Valsts statistiskā pārvalde, Rīgā 1920
[5] Vita Zelče. Latvijas Satversmes sapulces vēlēšanu kampaņa 1920. gada marts—aprīlis. Latvijas arhīvi:2010. 1. 125.155.lpp
[6]  Šilde A. Latvijas vēsture 1914 – 1940. Rīga, Daugava, 1976;393.lpp

.

Twitter

2 comments:

Anonymous said...

Sveicināti!
Uzdūros rakstam un nu vēlos pateikt divas lietas:
1) tā kā pats taisu vēlēšanu kartes (piemēram, http://www.ir.lv/2011/11/12/infografika-katras-velesanas-latvijai-citadaka-krasa), cieņa, atzinība un pateicība par Satversmes sapulces kartēm;
2) vai būtu iespējams dalīties ar mani Latvijas laika pagastu kontūrkartē kādā vektoru formātā?

Anonymous said...

Tpū! Ieskatījos vērīgāk un sapratu, ka izmantoti mūsdienu pagasti. Tā ka nekā.