Subscribe
Thursday, January 26, 2012

Smilšu pulkstenis

Posted by Jānis



Iedomājies sevi vietā, kur saldi saules stari tevi glāsta un vējš rotaļīgi spēlējas ar tevi un tas mīl tevi tik stipri, ka dāvā  elpot latvisku elpu. Tu atrodies vietā, kur viļņi maigi noglāsta tavu dzimtās zemes krastu. Tomēr vēl redzami nospiedumi kā rētas zemes miesā, kuras palikušas no zābakiem, kas ganīja mūsu zemi. Tādēļ savā zemē noauj kājas un basām kājām skūpsti smiltis, sajūti tās dzīvības pukstus. Mūžības mierpilna dusa izsauc pēc vārda ikvienu varoņu sirdspukstus, padarot tos vienādus. Ar roku sniedzies pēc smiltīm, jo tās dārgas mums visiem.
Tomēr ikdienas steiga  tevi pieradināja. Tās kļuvušas tik ierastas un pašsaprotamas ikdienas ritmā. Ar laiku liekot aizmirsties to vērtībai. Mēs uztveram tās nemainīgas, bet tās mainās mūsu acu priekšā, tikai reizēm aiz citu spiesta pieraduma to neredzam vairs.  Reiz tās bija vienota klints, kas slējās likteņupes krastos. Daudz asaru ar gadiem to lauza un asaru smeldze deldēja to. Erozijas nogulas skalotas ar jūras glāstu, tik nemanāmas vienas paaudzes skatam, bet kopumā tik mainīgas. Šo smilšu stāsts ir līdzīgs kā valodai. Daži saka, ka tai nedraud briesmas-  tā ir stipra un nemainīga, bet patiesi tā nav. Mums pašiem nemanot tā mainās un aizmirstot briesmas, kas tai pastāv mēs riskējam, ka valoda zudīs ja vien nepārtrauksim savu vienaldzību.
Mūsu senču rokās ir bijis spēks atstāt nemainīgu piemiņu, lai nezaudētu to, kas dārgs. Valodu kā smiltis ar savu rīcību nodeva tālāk kā laikrādi paaudžu paaudzēm. Kā laikam cauri plūstošs smilšu pulkstenis, kas atgādina par mainības draudiem, ko rada vienaldzība. Tas ir mūsu kopīgais smilšu pulkstenis. Neļausim tam iztecēt. Apgriezīsim to otrādi, lai sāktu atskaiti no jauna. Paveiksim to kopīgi piedaloties referendumā 18. Februārī izsakot kopīgu PRET.

.

Twitter

0 comments: