Subscribe
Monday, February 23, 2009

Valmierā atklāta marihuānas audzētava

Posted by Jānis




2009. gada 2. februārī Valmieras policijas pārvaldē tika uzsākts kriminālprocess par narkotisko vielu iegādāšanos un glabāšanu.

Kā informē Valmieras RPP Kriminālpolicijas biroja 2. nodaļas priekšnieks Ģirts Ezertēvs, veicot speciālās izmeklēšanas darbības, noskaidrota iespējamā aizdomās turamā persona un aizvadītās nedēļas nogalē personas dzīvojamās telpās Valmierā veikta kratīšana. Tās rezultātā atklāta marihuānas audzētava, kas darbojusies aptuveni trīs mēnešus. Jaunietis, kas nodarbojies ar šo biznesu, agrāk nav atradies policijas redzeslokā un, pēc paša teiktā, trīs mēnešu laikā četras reizes „novācis ražu". Sākotnēji puisis visu ieguvumu izmantojis savām vajadzībām, bet vēlāk sācis realizēt paziņām. Viens grams maksājis no 10 līdz 12 latiem. Puisim izsenis interesējusi bioloģija un zināšanas, kas nepieciešamas audzēšanai, viņš ieguvis eksperimentējot. Iegūtās marihuānas kvalitāte tiek vērtēta kā augsta. Augu sēklas un nepieciešamās izejvielas puisis iegādājies ārzemēs.

Uzsākts kriminālprocess pēc KL 253.¹ panta 2. daļas „narkotisko un psihotropo vielu neatļauta izgatavošana, iegādāšanās, glabāšana, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās". Soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no 5 līdz 12 gadiem. Divas personas šajā kriminālprocesā ir atzītas par aizdomās turamajām un piemērots drošības līdzeklis, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu. Izmeklēšana turpinās.

Līdzīgs gadījums, tikai daudz lielākā apjomā, aizvadītā gada novembrī atklāts Cēsīs. Veicot izmeklēšanas darbības iepriekš uzsāktā kriminālprocesā par narkotisko vielu nelegālo apriti Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) Vidzemes reģionālās nodaļas darbinieki kādas privātmājas saimniecības ēkā atklāja lielu, speciāli aprīkotu marihuānas audzētavu. Tiek lēsts, ka tās aprīkošana varētu izmaksāt vairākus tūkstošus latu. Sēklas un nepieciešamais aprīkojums iegādāti ārzemēs. Cēsīs izņemti pieci kilogrami marihuānas, daļa no tās bija sagatavota realizācijai. Pēc policijas rīcībā esošās informācijas, audzētava darbojusies apmēram divus mēnešus.

Aizdomās turamās personas - 1978. gadā dzimis cēsnieks, jau iepriekš bijis policijas redzeslokā par dažādiem noziedzīgiem nodarījumiem, tiesa viņam piemērojusi drošības līdzekli - apcietinājumu. Minētais vīrietis darbojies grupā ar vēl diviem „palīgiem" - 1982. un 1983. gadā dzimušiem cēsniekiem, abiem piemērots drošības līdzeklis, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu.

Informācija liecina, ka audzētavas sākotnēji tiek ierīkotas savām vajadzībām, vēlāk paplašinātas, atrodot noieta tirgu, kas visbiežāk tiek meklēts pusaudžu un ieslodzīto vidē. Policijas rīcībā esošā informācija atklāj savdabīgu ainu - ja agrāk marihuānu tikai ieveda, tagad vietējie darboņi iemanījušies tikt galā pašu spēkiem un ieved vairs tikai nepieciešamās izejvielas un aprīkojumu.

Policija atgādina, ka arī uzcienāšana un piedāvāšana tiek uzskatīta par realizāciju un, pirms sākt, nenāktu par ļaunu atcerēties: lai ko Jums stāstītu „labvēļi", kas piedāvā „vieglās narkotikas", tas ir tikai mīts. Darbs turpinās, informācija liecina, ka vismaz Vidzemes pusē nelegālo narkotirgoņu „bizness" apraujas divu līdz trīs mēnešu laikā. „Atpelnīt" ieguldītos tūkstošus neizdodas, toties tiesas priekšā par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu agri vai vēlu nākas stāties visiem

Matriāls ņemts no Vidzemes ziņām

.

Twitter

0 comments: