Subscribe
Friday, January 16, 2009

Ieteikumi disku sitematizācijā

Posted by Jānis

Daudzi no patstāvīgiem interneta lietotājiem ir saskārušies ar problēmu, ka ierakstīties diski uzkrājas arvien vairāk un laikam ejot tajos ir arvien grūtāk orientēties. Savā līdzšinējā pieredzē esmu spējis atrisināt šo radošos problēmu. Mana atbilde uz šo problēmu slēpjas zem vārdiem klasifikācija. Lai pēc iespējas vieglāk būtu orientēties savos disku krājumos nepieciešams izvedot vienotu sistēmu- klasifikāciju. Turpmākajā daļā iepazīstināšu ar manis izveidotu veidu kā klasificēt diskus to vieglākai izmantošanai. Tanī pašā laikā jāņem vērā, ka pastāv dažādas iespējamās kombinācijas kā šo sistematizāciju veikt un manis piedāvātais variants ir tikai viens no daudziem, tādēļ katrs var paņemt tikai sev vēlamo no tālāk piedāvātā varianta.

1. TV seriālu sezonu klasifikācija.

  • Ierakstam izvēlēto sezonu caur savu disku rakstīšanas programmu, kā Nero vai manis izmantoto Ashampo.
  • Tālāk atveram Microsoft Word un atkarībā no ierakstītā diska satura izveidojam rakstu, ko varēsim uzlīmēt uz diska. Attiecīgi ja diskā ir visa seriāla sezona tad rakstām tikai pilnu sezonas nosaukumu, ja seriāla sezona ir divos diskos tad minam klāt arī diskā ietvertās epizodes. Manis izmantotie parametri ir attiecīgi 12 size, Capslock, bold.






  • Uzrakstīto tekstu izprintējam.
  • Tālāk izveidojam šablonu pēc kura līmēt. (ar līmlentes palīdzību uzlīmējam baltu papīra strēmeli, kā atzīmi pēc kuras tālāk varēs precīzi orientēties)




  • Tālāk izmantojam iepriekš izprintēto diska nosaukumu. Ar līmlentes palīdzību pielīmējam, vienlaikus ar šablona palīdzību nosākam precīzu pielīmēšanas vietu.



  • Pēc uzlīmēšanas novietojam to savā izvēlētajā vietā. Tagad diskam būs uz malas redzams, kas iekšā un nevajadzēs to lieki cilāt. Uzkrājot arvien lielāku kolekciju iespējams sašķirot to pēc savas izvēlētās sistēmas.( alfabēta, žanra) Lai vai kā tagad paies ievērojami mazāks laiks lai atrastu sev vajadzīgo seriālu un arī vizuāls skats būs pievilcīgāks





  • Papildus šim malējam uzrakstam varam izveidot iekšējo uzrakstu, kas parāda diska saturu.
  • Atveram Microsoft Word un atkarībā no ierakstītā diska satura izveidojam diska satura aprakstu. Parasti uz vienas sezonas puses aprakstu aiziet pusslapa. Informācijas iegūšanai varam izveidot tādas mājas lapas kā www.imdb.com www.tv.com.








  • Izprintējam lapu
  • Izgriežam lapu, lai ieliktu diskā. Lai to izmantotu izmantojam šablonu. Kā šablonu var izmantot oriģināli diska iekšpusē esošo papīru vai arī izmantojot lapu varam izveidot tādu paši.












Pēc apstrādes ievietojam diskā un priecājamies pa padarīto













  • Daži papildus ieteikumi:

o Personīgi es pēc pirmās reizes saglabāju šo rakstīto kā šablonu, lai pēc tam nākamie

uzraksti būtu tāda paša stila.

o Ieteiktu arī saglabāt Microsoft Word dokumentu kā paraugu, lai nākamie printētie uzraksti neatšķirtos.

2. Spēļu disku klasifikācija.

  • Ierakstam izvēlēto sezonu caur savu disku rakstīšanas programmu, kā Nero vai manis izmantoto Ashampo.
  • Tālāk atveram Microsoft Word izveidojam rakstu, ko varēsim uzlīmēt uz diska. Spēlēm es izmantoju numerāciju sākot no 1





  • Uzrakstīto tekstu izprintējam
  • Tālāk līdzīgi kā seriāliem izmantojam šablonu ja nav tad izveidojam šablonu pēc kura līmēt. (ar līmlentes palīdzību uzlīmējam baltu papīra strēmeli, kā atzīmi pēc kuras tālāk varēs precīzi orientēties)




  • Tālāk izmantojam iepriekš izprintēto diska nosaukumu. Ar līmlentes palīdzību pielīmējam, vienlaikus ar šablona palīdzību nosakām precīzu pielīmēšanas vietu.








  • Pēc uzlīmēšanas novietojam to savā izvēlētajā vietā. Tagad diskam būs uz malas redzams, kas iekšā un nevajadzēs to lieki cilāt





  • Atgriežamies pie datora un atveram Microsoft Excel programmu.
  • Izveidojam divas ailes. Pirmajā ierakstam vai iekopējam attiecīgās spēles nosaukumu. Otrajā ailē ierakstam ciparu, kas apzīmē disku, kurā atrodas spēle.
  • Dodamies uz Data>Sort un sarindojam pēc ailes A, jeb ailes, kurā atrodas spēles nosaukumi. Rezultātā iegūstam tabulu ar kuras palīdzību varam viegli atrast sevis meklēto spēli.















  • Papildus ieteikumi:

o Izveidojat atsevišķu mapi, kur saliekat šos failus. (excel, word)

o Izveidoto informāciju saglabājiet arī citur alternatīvi cietajam diskam.


1. Filmu klasifikācija.

  • Ierakstam izvēlēto sezonu caur savu disku rakstīšanas programmu, kā Nero vai manis izmantoto Ashampo.
  • Tā kā filmas visbiežāk liek mapēs tad pēc diska ierakstīšanas uzrakstam uz diska ar speciāli šim nolūkam paredzētu marķieri secības numuru uz diska. Katram tas var būt savādāks manā gadījumā tas ir ENG un attiecīgi cipars. Tālāk ievietojam to mapē. Rezultātā iegūstam ko līdzīgu :













  • Atgriežamies pie datora un atveram Microsoft Excel programmu.
  • Izveidojam divas ailes. Pirmajā ierakstam vai iekopējam attiecīgās filmas nosaukumu. Otrajā ailē ierakstam kombināciju, kas apzīmē disku, kurā atrodas filma.
  • Dodamies uz Data>Sort un sarindojam pēc ailes a, jeb ailes, kurā atrodas filmu nosaukumi. Rezultātā iegūstam tabulu ar kuras palīdzību varam viegli atrast sevis meklēto filmu.


Klikšķini, lai palielinātu











Neskaidrību vai ieteikumu gadījumā atstājiet komentāru.


.

Twitter

6 comments:

Anonymous said...

imho hdd lietoshana ir izdeviigaaka gan kaartiibas, gan pieejamiibas gan lietoshanas zinjaa. un cenas zinjaa izmaksaa tikpat vai tuvu tam cik maksaa matricas. bez tam hdd var izdzeest un ierakstiit citu ko

Anonymous said...

Nezināju ka skaties pokemonus :D iesaku paskatīties ,,batmann animation"

Jānis said...

Varu piekrist ka HDD izdevīgāki ja nepieciešams informāciju pamainīt bieži īpaši mūzikai un programmām.
Tanī pašā laikā es veidoju kolekciju no seriāliem un spēlēm un to sastāvu es nemainu. piekrītu, ka diski var būt dārgāki it īpaši, ja pērkam pa vienam. Turklāt kā zināms nav jēga pirkt lētos diskus kā Acme, tā vietā pērkot tādus kā Sony, Verbatium. Līdz ar to pieaug to cena. Tomēr es pērku diskus uzreiz vairumā parasti 50 gb un dabūju tos bez starpniekim no ārzemēm. Šādā veidā neteikšu, ka diski sanāk dārgāk kā HDD.

Pēteris said...

Par diskiem un hdd vēl parocīgāka glabāšana ir internetā. Man ir paliela filmu kolekcija iekš thepiratebay un paliela dziesmu kolekcija iekš last.fm un spotify. Nav jāraizējas par klasificēšanu, disku pirkšanu, bojāto pārrakstīšanu, putekļu slaucīšanu utt. utjpr.

Jānis said...

Tanī pašā laikā, internets jau ar nav saules mūžu. It īpaši kā thepiraebay kas ir pretlikumīgs un darbojas ārpus likuma.

Pēteris said...

Zviedrijā bāzētais thepiratebay ir likumīgs pēc Zviedrijas likumiem. (http://thepiratebay.org/legal)
Jāatzīmē, ka diskiem arī nav saules mūžs un saules mūžu nemaz arī nevajag, jo pats jau arī noliks ķelli kaut kad.