Subscribe
Tuesday, November 17, 2009

Tradicionālais 18. novembra Lāpu gājiens

Posted by Jānis

18. novembra vakarā notiks nu jau tradicionālais Lāpu gājiens par godu mūsu valsts dibināšanai, kurš jau sākot no 2005. gada katru gadu pulcē vairākus tūkstošus dalībnieku, vairums no kuriem - jaunieši. Gājiens sāksies 18:00 no Kārļa Ulmaņa pieminekļa skvēriņā pie Kr. Valdemāra ielas un Raiņa bulvāra krustojuma.

Plašāku informāciju un video no pagājušo gadu gājieniem varat aplūkot šeit:
Informācija par 18. novembra Lāpu gājienu

Kāpēc ejam?

Uz pasaules ir vairāki tūkstoši tautu, taču tikai nelielai daļai no tām ir pašām sava valsts. Mēs varam būt lepni, ka latvieši ir viena no šīm nedaudzajām tautām. Lai cik formāla šodien liktos Latvijas neatkarība, tomēr tas ir daudz vairāk nekā absolūtajam vairumam citu pasaules tautu. Leposimies ar to! Mūsdienās bieži gaužamies, ka latviešiem trūkst patriotisma. Tad parādīsim, ka netrūkst gan. Tradicionālais 18. novembra Lāpu gājiens, kurš notiek jau sesto gadu un pēdējos gados pulcē vairākus tūkstošus cilvēku, ir ne tikai svētki un iedvesma tā dalībniekiem, bet arī skaidrs signāls pārējai sabiedrībai – 18. novembris nav tikai pagātne, tas ir mūsu ideāls arī šodienas dzīvē.

Gājiena organizatori un dalībnieki
Sākotnēji 18. novembra Lāpu gājiens aizsākās kā nacionālās jauniešu apvienības "Visu Latvijai!" veltījums Latvijai tās dibināšanas gadadienā, taču ar katru gadu šis gājiens pulcē aizvien vairāk Latvijas patriotu, pēdējos gados dalībnieku skaitam sniedzoties vairākos tūkstošos. Jau tradicionāli mums pievienojas arī draugi no Latviešu nacionālistu kluba, "Tēvijas sargiem", "Daugavas Vanagiem" un daudzām citām organizācijām, kuras pulcē Latvijas patriotus. Kopā ar mums gājuši arī draugi no Igaunijas, Lietuvas un droši vien arī citām zemēm.

Šobrīd to var uzskatīt par vienu no vērienīgākajām 18. novembra svētku tradīcijām, kas pulcē visu paaudžu Latvijas patriotus. Neaizmirstamas ir tās sajūtas, kad gājiena dalībnieku lāpu un karogu jūra, kopības sajūtas un ziņkārīgo garāmgājēju acu skatienu pavadīta, aizvijas cauri Vecrīgai. Tas sniedz patriotisku saviļņojumu un gandarījumu vēl ilgi pēc gājiena noslēguma.

Gājiena maršruts
Tradicionāli 18. novembra Lāpu gājiens sākas pie Kārļa Ulmaņa pieminekļa un tad gar Bastejkalnu cauri Vecrīgai virzās līdz Okupācijas muzejam, no kura tālāk līdz Brīvības piemineklim, kur gājiens noslēdzas. Kā redzams, gājiena maršruts ir pietiekami īss, lai tajā varētu piedalīties arī vecākās paaudzes cilvēki.

Kur pulcēties?
Šogad, tāpat kā citus gadus, gājiens sāksies 18. novembrī 18:00 pie Kārļa Ulmaņa pieminekļa, kas atrodas skvēriņā pie Kr. Valdemāra ielas un Raiņa bulvāra krustojuma iepretim Ārlietu ministrijai (bijusī Rīgas dome). Vēlams ierasties jau ap 17:30, pēc iespējas ņemot līdzi savas lāpas un/vai mazākus vai lielākus Latvijas karogus, jo skaidrs, ka organizatoru sagādātās lāpas visiem nepietiks.

Kāpēc no Kārļa Ulmaņa pieminekļa?
Kārļa Ulmaņa personība Latvijas vēsturē ir gana pretrunīga, viņš savā politiskajā darbībā ir pieļāvis ne mazums kļūdu, taču nenoliedzams ir viens - tieši viņa valdīšanas laiku mēs atceramies kā latviešu tautas "zelta laikus", kad Latvija uzplauka gan saimnieciski, gan kulturāli, gan patriotiski. Ulmaņlaiki ir periods, kurā tika celtas godā tās vērtības, kuras mēs labprāt redzētu uzplaukstam arī mūsdienu Latvijā.

Plašāku informāciju un video no pagājušo gadu gājieniem varat aplūkot šeit:
Informācija par 18. novembra Lāpu gājienu

Gājiena videoreklāma:



.

Twitter

0 comments: