Subscribe
Thursday, March 26, 2009

Ieskats manā redzējumā par akciju Zemes stunda.

Posted by Jānis


Arvien biežāk internetā un pārējos informācijas saziņas kanālos dzirdam par tuvojošos 28.martu. Respektīvi, rīkoto akciju 90 minūtes, kuru laikā tiek aicināts izslēgt uz stundu apgaismojumu, lai pievērtu uzmanību klimata izmaiņām un resursu izšķērdēšanai. Sekojot visam šim procesam līdzi nespēju noturēties un vēlējos ierakstīt mazu ieskatu manā personīgajā viedoklī, kas uz šo procesu skatās mazliet kritiskāk, pretēji arvien pieaugošajam atbalstītāju skaitam, kā arī man personīgi ir vairākas lietas, kas šajā procesā liekas noklusētas un pat divkosīgas, nonākot pretrunā ar sevi. Mans mērķis nav panākt piekrišanu vai atteikšanos, bet veicināt padomāt par atsevišķiem strīdīgiem jautājumiem.

Protams, varu teikt, ka pati ideja par gaismas izslēgšanu, lai mazinātu ietekmi uz vidi un mazinātu globālo sasilšanu ir manā skatījumā tikai atbalstāma. Tādēļ, ka globālā sasilšana ir īsta un reāla parādība. Tomēr saistībā ar globālo sasilšanu fakts, ko šīs kampaņas iniciatori noklusē jeb neuzsver ir, ka globālo sasilšanu nav izraisījis cilvēks, tā ir dabiska parādībā, ko uzskatāmi var redzēt skatoties atpakaļ vēsturē. Tādēļ būtu nepareizi uzsvērt, ka cilvēki var apturēt globālo sasilšanu. Pareizi to interpretējot varētu cilvēki palielināt vai samazināt globālo sasilšanu, bet apstādināt to nevaram, lai nenonāktu pretrunā ar dabu. Līdz ar to jautājums ir vai cilvēks ir palielinājis globālās sasilšanas ātrumu. Atbilde būtu apstiprinoša uz šo jautājumu. Bet tad rodas jautājums cik lielā mērā ? Skatoties īstermiņa, kā to dara lielāka daļa, redzamas izmaiņas zeme vidē, kuras jūs visi labi zināt. Bet skatoties ilgtermiņā šo mūsdienu izmaiņu loma izmainās samazinās, ja skatāmies pēdējo gadu tūkstošu vidējo gaisa temperatūru, ko var noteikt veicot analīzes no ledāju urbumu serdēm, tad redzams, ka skatījums, ka ir notikušas lielas temperatūras izmaiņas ir sekls. Vadoties pēc šī var redzēt, ka siltumnīcas gāzu izdalīšanās ir sekas, nevis cēlonis.

Šinī sakarā es skatos uz šo pasākumu un saskatu to, ka vienu lielu reklāmas kampaņu, kura liek jums ko darīt un jūs to izdarāt dažreiz pat nepadomājot kāpēc to dara vai arī no tā būs lielāki ieguvumi vai zaudējumi. Turklāt manā skatījumā tā novērš uzmanību no patiesi izmantojamām rīcībām. Cilvēki pavada šo vienu dienu, apvienojās izsaka savu sašutumu un tad izlādējušies noklust, bet diemžēl ne visi šajā laikā noklust vara manā skatījumā dod cilvēkiem virzību vēršot uzmanību, ka ir liela problēma- globālā sasilšana, mums tā ir drauds, tikmēr koncentrējoties tikai uz šo vienu lietu veidojas tāda kā tuneļa vīzijas mēs aizmirstam paskatīties kas notiek blakus un virs tuneļa un varai tas ir izdevīgi.

Diemžēl vai par laimi man ir liela pretestība pieņemt lietas tādā veidā kā to pasniedz, tādēļ šinī gadījumā arī apskatot Zemes stundas lietderību un atceroties pagājušās rīkotās akcijas redzu pretrunas. Tādēļ nobeigumā dažas lietas, par kurām varētu padomāt, saistībā ar šo akciju:

Vai organizācijas rīkotāji ir aprēķinājuši cik daudz kaitējuma videi nodarījuši organizējot šo pasākumu, ar to saprotot, piemēram, kādiem auto viņi pārvietojās, cik daudz co2 tie izmeta. Arī organizācijas portāls tiek uzturēts ar servera palīdzību, kuri patērē elektrību, un maz ticams, ka to ražoto videi draudzīgi resursi, tādēļ vai ir aprēķināta šī apstākļa ietekme uz vidi? Skatoties uz pagājušo gadu redzamas, kā pēc Zemes stundas rīkošanas notiek krāšņas svinības ar uguņošanu, kā Sidnejā vai tas nenonāk pretrunā ar akcijas misiju?

Personīgi atbalstu iniciatīvu, kas vērsta uz vides kaitējuma mazināšanu un jaunu labāku enerģijas iegūšanas veidu iegūšanu, bet tanī pašā laikā vēlos redzēt procesu atklātu un nevis vienreizēju, bet ar izaugsmes iespējām un uzskatu, ka šīs slietas ir jāīsteno, bet tās jāīsteno nevis globāli, bet lokāli sākot katram pašam ar sevi, un nevis tikai vienu stundu gadā, bet pēc iespējas biežāk, radot pieradumu sev un citiem. Zemes stunda var būt jebkurā ikdienas situācijā, šķirojot atkritumus, uzstādot autonomus enerģijas avotus, samazinot enerģijas nelietderīgu patēriņu un daudz citu lietu. Līdz ar to personiski mana Zemes stunda notiek saskaņā ar saviem mērķiem un ticību, un to neietekmē nekādas kompānijas un akcijas to ietekmēju es pats par sevi.

Ja tomēr gatavojaties ņemt dalību globālajā Zeme stundā tad piedevām atceraties, ja ņemam šo lietu pavisam nopietni tad būtu jāizslēdz arī mobilie telefoni, tie taču arī izmanto elektrisko strāvu, ko uzņem no mājas elektrības apgādes sistēmas :)

.

Twitter

0 comments: